Szekcionált garázskapuk

A megfelelő típus kiválasztásának szempontjai:

NEW ENGLAND DOOR garázskapuk

KÉKES garázskapuk

 

Paraméterek

A garázs méretei, és kialakítása alapvetően meghatározza, hogy milyen típusú kaput lehet beépíteni. (Erről részletes információt a beépítési tanácsok oldalain kaphat.) Lehetőleg már a garázs tervezésénél tájékozódjon a garázskapuk szabványméreteiről, elsősorban a szélesség okozhat a későbbiekben problémát. Ha a beépíthetőségi kritériumokat nem vesszük figyelembe, előfordulhat, hogy szekcionált kaput egyáltalán, vagy csak átalakítások árán tudunk beépíteni.

Hőszigetelés

A legtöbb forgalmazónál a hőszigeteletlentől a legjobb hőszigetelésű panelfajtákig terjed a kínálat. Mielőtt a hőszigetelés mértékéről döntenénk, gondoljuk végig a következő szempontokat!
A garázskapu általában az épület legnagyobb felületű nyílászárója, ebből kifolyólag ezen át jelentős hőmennyiség elveszhet. Más-más hőszigetelés szükséges különálló, fűtött falakkal határolt, épület alatt elhelyezkedő, vagy fűtéssel rendelkező garázsok esetében. Lehetőleg ezt hosszú távra tervezzük, mivel a kapuk utólagos szigetelését egyik gyártó sem javasolja. Ennek fő oka, hogy a rugók a szigetelőanyaggal megnövelt tömegű paneleket nem tudják kiegyensúlyozni. A sokféle vastagság, szigetelőanyag és panelszerkezet között némi objektív támpontot adhat a gyártók által megadott hőáteresztési tényező, melynek jele: K, és értéke az eltávozó hőmennyiséggel arányos, tehát minél kisebb, annál jobb a szigetelés. A hőhídmentes kivitelű kapuknál a külső, és a belső acéllemeznek nincs fizikai kapcsolata, így a szigetelés még hatékonyabb. Ne feledjük azonban, hogy a legjobb hőszigetelés is hiábavaló, ha a szakszerűtlen beépítés miatt a garázs huzatossá válik.

Anyag és mintázat  
 

A szekcionált kapukat alkotó panelek anyaga és szerkezeti felépítése igen sokféle lehet. A szigeteletlenek, illetve a gyengébb szigetelésűek egyhéjúak, a komolyabb hőszigetelésű modelleket pedig dupla héjú szendvicsszerkezetű kivitelben készítik. A külső és a belső héj készülhet alumíniumból, vagy acélból. A két héj között többnyire különféle vastagságú kemény poliuretán, vagy sztirol hab képezi a szigetelőréteget. Az úgynevezett hőhídmentes kivitelnél a két héjnak nincs fizikai kapcsolata, így a hőszigetelés még hatékonyabb.
A tartósság szempontjából nagyon fontos tényező az időjárás viszontagságainak kitett panelek felületkezelése. Az igényesebb modelleket a következő héjszerkezettel alakítják ki. A burkolatot képező galvanizált acéllemezre egy epoxi alapozó, kerül, majd egy polyester alapú bevonatot égetnek rá. Az így kialakított védőréteg (ha nem éri sérülés) több évtizedig megőrzi minőségét.

Nagyon látványosak a fa, illetve a fa jellegű kapuk. Ez utóbbinak nagy előnye, hogy ugyanolyan dekoratív, mint a tömör fából készült, de hőszigetelése, és alaktartása jobb. Uganúgy festhető pácolható, mint bármely más fafelület, a karbantartást azonban időnként el kell végezni.

Ezeknél a kapuknál leginkább a kazetta mintázat terjedt el, melyek arányaikban eltérhetnek egymástól. A másik gyakori a vízsszintes lambéria-minta, melynek nagy előnye, hogy beépítéskor nagyobb szabadságot ad a nyílásméret szempontjából.

   

Speciális igények

Ilyen lehet például a nagy igénybevétel miatt szükségessé váló extra hosszú élettartamú rugók és görgők. A ferde, vagy túl magas plafon esetén tetőkövető, vagy magasított sínvezetés jelent megoldást. A rejtett szegőnek, a színes kapunak és az ablaksornak elsősorban esztétikai előnyei vannak. Ez utóbbi lehet szimpla, dupla (vagyis hőszigetelt), különféle mintázattal.
Az egyedi kivitelezésű panelekhez szükséges sínezet, görgők, rugók szintén ebbe a fejezetbe tartoznak. Egy ilyennek a kivitelezését viszont csak tapasztalt szerelőre bízzuk! Fontos, hogy az alkatrészek beszerzéséhez ismernünk kell a panelek teljes súlyát, és vastagságát.

 

 

NEW ENGLAND DOOR garázskapuk

MAXIMA

CSÚCSMINŐSÉG!
Kazettamintás, 39 mm vastag nagy szilárdságú freonmentes kemény PUR hab szigetelésű szendvics szerkezettel, K=0,5 hőszigetelési értékkel!

Az új Európai Uniós szabványoknak megfelelő kivitel!

KÉKES garázskapuk

ecotor_kekes-haz
KÉKES
40 mm vastag PUR habbal hőszigetelt, szekcionált garászkapu. 2-5 m szélesség, 2-3 m magasság. Fehér és aranytölgy színben, vízszintes bordás mintákkal

FEHÉR KAZETTÁS
Kazettamintás, 40 mm vastag nagy szilárdságú freonmentes kemény PUR hab szigetelésű szendvics szerkezettel, K=0,4!
CSÚCSMINŐSÉG!

FEHÉR VÍZSZINTES BORDÁS
Vízszintes bordás, 40 mm vastag nagy szilárdságú freonmentes kemény PUR hab szigetelésű szendvics szerkezettel, K=0,4!
CSÚCSMINŐSÉG!
ARANYTÖLGY
Vízszintes bordás, vagy kazettás 40 mm vastag nagy szilárdságú freonmentes kemény PUR hab szigetelésű szendvics szerkezettel, K=0,4!
CSÚCSMINŐSÉG!
 

RAL SZÍNRE FESTETT
Vízszintes bordás, vagy kazettás 40 mm vastag nagy szilárdságú freonmentes kemény PUR hab szigetelésű szendvics szerkezettel, K=0,4!
CSÚCSMINŐSÉG!

 

IPARI
Vízszintes bordás, 40 mm vastag nagy szilárdságú freonmentes kemény PUR hab szigetelésű szendvics szerkezettel, K=0,4!
CSÚCSMINŐSÉG!